nyitólap

max-pelle bőr és szövet ülőgarnitúrák
Székesfehérvár
info@maxpelle.hu

telefon

Hogyan válasszunk ülőgarnitúrát

ülőgarnitúra választás

Mit tegyen, mielőtt elindul ülőgarnitúrát vásárolni?

Az első és legfontosabb, hogy gondolja végig a következőket:

  • Milyen konkrét elvárásai vannak a bútorral szemben? Pl. legyen kényelmes, legyen könnyen tisztítható, stb.
  • Gondolja végig, hogyan fogják használni, mekkora igénybevételnek kell megfelelnie, illetve vannak-e egyéb speciális kívánságai?
  • Pontosan mérje fel a rendelkezésre álló helyet!

Élettartami sajátosságok

Az egyik elsődleges szempont, amit az ideális ülőgarnitúra kiválasztásánál figyelembe kell venni, az, hogy a garnitúra több évig használatban lesz, hiszen a kutatások szerint hazánkban a lakosság kb. 8-10 évente cseréli le a nappali főszereplőjét. Ebben az esetben lehetőleg olyan dizájnt, színt kell kiválasztani, ami hosszú távon megfelel ízlésünknek. Amennyiben Ön rövidebb használati időt szán bútorának, a formát és a huzat anyagát, színét és mintázatát akár az aktuális divatnak, trendnek megfelelően rendelheti. Kisgyermekes családoknak ajánlatos a lemosható, könnyen tisztítható bevonóanyagú kanapé.

Az ülőgarnitúra a lakás egészéhez igazítva ülőgarnitúra a lakáshoz

Fontos még figyelni a lakás méretét, illetve a lakók igényeit; nem mindegy, mekkora teret kell berendezni, illetve az itt élők milyen életvitelűek.

A nappali elengedhetetlen tartozékaként a lakás stílusa, színvilága, ízlésvilága is meghatározó a bútor kiválasztása során, hiszen a nappali általában a legnagyobb helyiség a lakásban, így meghatározó szerepe van a lakás összhangját tekintve.

Üléskomfortok

A garnitúra komfortja akár ülésegységenként és vevőkívánság szerint eltérő lehet. Az áruházakban a kiállított garnitúrák segítségével próbálható ki az egyes üléskomfortok tulajdonsága, sajátossága. Az üléskomfort lehet lágy (puha), illetve kemény is - igény szerint.

Az ülőgarnitúra összeállítása szerint két alaptípus létezik: az önálló, nem sorolható elemek együttese, illetve az összeilleszthető, egymás mellé sorolható, ülő- és félig fekvő egységekből összeállított (sarok)garnitúra.

Mire is használjuk?ülőgarnitúra használata

Ha gyakran nézünk televíziót, fontos, hogy a garnitúrában ülők rálássanak a készülékre, így az legyen szemmagasságban elhelyezve, minimum két-három méterre az ülőhelytől. Érdemes olyan kanapét választani, amely mélyebb ülőfelülettel rendelkezik, így többen egyszerre heverhetünk benne, akár felhúzott lábakkal is. A kiegészítő puffok, lábtartók is jó szolgálatot tehetnek, valamint az ún. TV-néző fotel is, melybe különböző kényelmi funkciók kerülnek beépítésre (dönthető támla, lábtartó, forgó tányér).

Ha nagy társasági életet élünk, jól jöhetnek az ülőkék, kiegészítő ülőpárnák. Ahol nincs vendégszoba, megéri kihúzható vendégágyas kanapét választani; helygazdálkodás szempontjából jól kihasználható az igény esetén beépített ágyneműtartó is. Vegyük figyelembe, hogy a vendégágy nem állandó használatra való - ennek a célnak a franciaágy felel meg legjobban -, a kihajtható pótágy csak alkalmankénti igénybevételre van tervezve, mind kényelmét, mind időtállóságát tekintve.

A szövet ülőgarnitúra

Ha Ön szövet ülőgarnitúra vásárlásán gondolkozik, érdemes néhány szempontot figyelembe vennie. A szövet mindenképpen melegebb hatást kelt, mint a bőr. Azonban biztosan Önnel is történt már egynéhány "baleset" az ülőgarnitúrát illetően - kilöttyent ital, ételfolt, stb. Ezek tisztítása sok esetben körülményes és bonyolult lehet.

Ha végighúzzuk a kezünket egy szövetbevonatú garnitúrán, ez valamilyen szinten "nyomot hagy" a bevonóanyagon, optikailag világosabb és sötétebb foltok jelennek meg az anyagon. A jelenség a szövetszálak különböző fénytörési mutatójából adódik. Ez csupán a szövet tulajdonságaiból, a szálfekvésből, illetve a használatból adódik.

A világos színű szövet bevonóanyagon a ruházatunkkal történő érintkezéskor elszíneződések jelentkezhetnek. Ez különösen fekete és kék farmeranyag hatására fordulhat elő. Ezért figyelni kell arra, hogy a világos színű bevonóanyagok ne érintkezzenek új, alig mosott vagy nedves farmerral, valamint színét eresztő anyaggal! Az ételek, folyadékok, édességek, testnedvek, kozmetikumok, dohányzás és gyógyszerek által okozott szennyeződések szintén elszíneződést okozhatnak, ezért ezekre a használat során szintén fokozottan kell ügyelni.

A szövet bevonóanyagot portalanítás céljából gyakran porszívózzuk! Folteltávolításhoz ezután következzen a vizes tisztítás, egy puha kendő és tiszta víz segítségével. Amennyiben folttisztítás előtt elmulasztjuk a portalanítást, a szennyeződés beivódhat a szövetbe a víz hatására.

A bőr ülőgarnitúra

A bőrbevonók "hideg" tulajdonságáról szóló előítélet abból az időből származik, amikor a cserzési eljárás még nem érte el a mai színvonalát.

Az első pillanatban a bőr néha valóban hűs érzést kelt, de használatkor gyorsan felveszi a test melegét. A bőrnél a szigetelő és hőmérsékletkiegyenlítő levegő a rostok és a sejtek között húzódik meg, így felmelegedése valamivel tovább tart, ám néhány másodpercről van szó. Az első érintéstől kezdve azonban a bőr fokozatosan felveszi a testhőmérsékletet, pára-, illetve hőkiegyenlítővé válik.

A bőr hidegségéről szóló előítélet azokból az időkből ered, amikor erősen lefedett, majdnem teljesen zárt felületű bőröket használtak. Igaz, még a legolcsóbb erősen fedett kikészítésű bőrnek is sokkal jobbak a pára- és levegőáteresztő, valamint hőkiegyenlítő tulajdonságai, mint a bőrutánzatnak. A műbőr sosem alkalmazkodik az emberi testhőmérséklethez.


A bőr és a napsugár

A lakóterekbe besütő nap kárt okozhat a bútorbőrön: kifakítja, elszínezi, kiszárítja. Minimális mértékben minden bőrfajta fakul az idők során. Alapvetően semmilyen bőrt nem szabad tartós napsugárzásnak kitenni, hiszen ennek hatására minden természetes anyag veszít színének intenzitásából. Pl.: a nem védett természetes fedetlen bőr kb. 220 órányi ibolyántúli sugárzás után láthatóan megfakul.

A fűtőtest közelében tárolt bútorokat célszerű sűrűbben ápolni, mivel kiszáradnak, a festett felület töredezhet.


A bőr élettartama

A bőrt a cserzési folyamat során tartósítják, és normális körülmények között ellenáll minden romlási és bomlási folyamatnak. A strapabíró felületvédő kezelés teszi a bőrt tartósabbá és értékállóbbá. Baktériumok nem támadhatják meg, a molyokat is távol tartja. A beivódó szennyeződések - különösen az agresszív vegyi anyagok - viszont megtámadják, és törékennyé teszik a szálakat. Ez csökkentheti a tartósságot. Természetesen a használat gyakoriságától is függ a bőr élettartama.

A bőr olyan termék, amely magán viseli a természet különböző nyomait. Ezek a jelek többé-kevésbé láthatók, észrevehetők. A bőrön található ún. hegek és természetes barkaképű egyenetlenségek természetes jegyek, amelyek az eredetiséget bizonyítják. Természetes, hogy a szarvasmarha a legelőn, a kerítés közelében, akár az istállóban vagy egy szarvdöfés következtében sérülést szenved. Ezek a jegyek nem befolyásolják a tartósságot. Éppen ellenkezőleg, a természetes élet tanújelei.

Az állat élete során szerzett különböző sérülések, a vakarónyomok és a különféle rovarok (szúnyog, bögöly stb.) csípésnyomai, egészen az állatok közti játékos harcból, erőfitogtatásból származó sebesülésekig láthatóvá válhatnak a kikészített bőrön is. A természet nem hagyja magát befolyásolni, irányítani. Ezért a szín és az anyagszerkezet apró egyenetlenségei természetesek és szépek. Ezek a felületi jegyek kiemelik a bőrbevonat természetességét és egyedivé teszik a bőrgarnitúrákat.

A bőrbevonó bizonyos mértékű megnyúlása is a bőrre jellemző természetes jegy.


Elem-utánrendelés

Ügyeljünk arra, hogy az ülőgarnitúránk bővítésekor, a későbbi elem-utánrendeléskor bőr bevonóanyag esetén -élettani sajátosságok miatt- színeltérés lehetséges. Minden bőrnek más a struktúrája, mások a természetes jegyei:

  • Az egyes bőrrészeknél (hát, far, has stb.) különféleképpen tapad meg a festékanyag
  • A festékanyag áttetsző, így a világosabb bőrfelületeken és a hegeknél világosabbnak, másutt sötétebbnek tűnik
  • A szarvasmarhák élőhelye, táplálkozása más és más, mely befolyásolja a bőr rostszerkezetét is

Forrás: hogyanvalasszunk.hu
Írta: Miklós Zsolt


Jó tudni:

Házhozszállítás akár az Ön otthonába is
Bőrápolási tanácsok
Hogyan válasszunk ülőgarnitúrát

Legfrissebb híreink csak a Facebook-on!

Akcióinkról, újdonságainkról elsőként értesülhet, ha követi oldalunkat!

 
 

Max-Pelle

Mindenünk a minőség. Meggyőződésünk, hogy csak az érhet el eredményeket hosszú távon, aki kiváló minőségű bútorokat forgalmaz.

A Max-Pelle bemutatása

Katalógus

Kínálatunk megtalálható letölthető katalógusunkban is.

Katalógus letöltése

Max-pelle ülőgarnitúrák - 8000 székesfehérvár, Kőrösi u. 226.